Bratislava
19. apríla (TASR) - Bielou sobotou sa končí pôst. Ľudia sa počas nej
venujú, respektíve venovali rôznym tradíciám aj vareniu a pečeniu
obradných jedál. V mnohých regiónoch nesmie na stole chýbať šunka či
údené mäso s chrenom. Pripomenuli to odborníci z Regionálneho úradu
verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.
„Na Bielu sobotu sa zvyčajne pečú koláče a konzumuje sa napríklad
kyslá polievka z vývaru z údeného mäsa, zahustená vajcom alebo
cestovinou. V mnohých regiónoch sa podáva šunka, klobásky, huspenina,
údené mäso s chrenom. Na večeru sa pripravoval aj kyseľ, kapustnica
varená s hríbmi, korením, cesnakom a zápražkou,“ priblížila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.
Podávať sa zvyknú aj makové alebo bryndzové opekance. Medzi sladkými
dobrotami majú podľa úradu popredné miesto kysnuté koláče, záviny,
pletence a mazanec plnený tvarohom. „Na sviatočnom stole by nemal
chýbať ani baranček z kysnutého alebo treného cesta, ozdobený cukrom,
jarnou zelenou vetvičkou a mašľou,“ dodal.
Biela sobota bola považovaná za šťastný deň na sadenie a siatie. Ľudia
využívali čas v rámci nej aj na pletenie korbáčov či zdobenie vajíčok.
Tradične tiež stavali a zapaľovali vatry. „Podvečer, keď vatry dohoreli, na pole kládli kríže z ohorených drievok a popol z posvätného ohňa sypali na lúky,“ ozrejmil RÚVZ Bratislava.